kobieca-strefa.pl

Kobieca Strefa – moda, uroda, zdrowie

czego nie jeść w ciąży
Dieta

Dieta przyszłej mamy – czego nie jeść w ciąży?

Sushi, tatar, carpaccio, ser z surowego mleka – większość kobiet w ciąży wie, że będą musiały się obejść bez tych przysmaków przez dziewięć miesięcy.
Przyszłe mamy muszą bardzo uważać na to, co jedzą. Niektórych rzeczy zdecydowanie należy się wystrzegać. Czego nie jeść w ciąży?

Surowa żywność

W tym okresie należy szczególnie uważać na surową, nieprzetworzoną żywność. Wiele nieprzetworzonych produktów spożywczych może zawierać bardzo niebezpieczne patogeny, szkodliwe dla nienarodzonego dziecka. W związku z tym, lepiej zachować ostrożność i unikać produktów, o których mowa poniżej.
Jaka to konkretnie żywność? Przede wszystkim surowe produkty pochodzenia zwierzęcego.
Warzywa i owoce należy bardzo dokładnie myć, aby usunąć ewentualne zarazki.

Surowe mleko i produkty mleczne

W większości produkty mleczne są dostępna dla kobiet w ciąży. Jednak przed spożyciem, warto uważnie przeczytać etykietę i zapoznać się ze składem. Jeśli produkt jest pasteryzowany lub zrobiony z mleka pasteryzowanego, nie ma żadnych przeciwwskazań do spożycia. Pasteryzacja mleka to obróbka cieplna w trakcie trakcie produkcji. Mleko jest podgrzewane do temperatury poniżej 100 °C. W trakcie tego procesu giną ​​wszystkie zarazki.

Jednak istnieje kilka produktów mlecznych, których kobiety w ciąży powinny zdecydowanie unikać. Są to głównie wyroby z surowego mleka i samo surowe mleko. Mogą one zawierać listerię.
Listeria monocytogenes to groźna bakteria, jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, ponieważ może spowodować:

– poronienie,
– poród martwego płodu,
– uszkodzenie mózgu u nienarodzonego dziecka,
– rozwinięcie u dziecka listeriozy wrodzonej.

Jakie rodzaje są potencjalnym zagrożeniem?

– ser Brie,
– ser Camembert,
– feta,
– mozzarella z surowego mleka,
– lody.

Poza tym kobiety w ciąży nie powinny jeść skórek sera, nawet jeśli nadają się one do spożycia.

Mięso i ryby – czego nie jeść w ciąży?

Podobnie jest w przypadku mięsa i ryb. Właściwie wszystko co zostało dobrze ugotowane można zjeść. Przyszłe mamy powinny jednak powstrzymać się od spożywania surowego, tylko sparzonego lub nie do końca ugotowanego mięsa, kiełbasy lub ryb.
Takie produkty mogą być źródłem toksoplazmozy, która jest bardzo groźna dla płodu. Dlatego po każdym kontakcie z surowym mięsem należy bardzo dokładnie umyć ręce mydłem i ciepłą wodą, podobnie jak deskę, na której było krojone.
Produkty mięsne i rybne, które nie są przeznaczone dla kobiet w ciąży:

– Tatar,
– Carpaccio,
– Podroby,
– Surowa,
– Metka,
– Pasztetowa,
– Salami,
– Surowa kiełbasa,
– Biała kiełbasa parzona,
– Sałatki mięsne,
– Surowe ryby,
– Sushi i sashimi,
– Śledzie w oleju i marynowane,
– Ryby wędzone na zimno,
– Rybne sałatki garmażeryjne.

Kobiety, które rezygnują z mięsa i ryb w trakcie ciąży, stosują dietę wegetariańską, muszą pilnować, aby spożywać odpowiednią ilość składników odżywczych dla nienarodzonego dziecka i dla siebie.

Warzywa i owoce – czy mogą być niebezpieczne?

Wiele przyszłych mam z pewnością jest zaskoczonych, że muszą uważać również na owoce i warzywa. Jednak groźne bakterie, takie jak listeria, mogą również ukrywać się i w tych produktach. Na szczęście giną pod wpływem ciepła, więc gotowane warzywa i owoce nie stanowią problemu.
Surowe należy zawsze dokładnie umyć, aby usunąć większość obecnych zarazków.

Uwaga na sałatki paczkowane

Sałatki paczkowane to produkt szczególnie narażony na obecność zarazków.
Przyszłe mamy powinny zatem omijać gotowe sałatki i samodzielnie przygotowywać świeże warzywa.
To samo dotyczy kiełków, które mogą być źródłem bakterii. Również nie nadają dla kobiet w ciąży.

Produkty zbożowe, z których należy zrezygnować w ciąży?

Chleby, bułki, makarony to produkty zbożowe bezpieczne dla przyszłych mam. Jednak istnieje też kilka wyjątków, których nie należy spożywać.
W przypadku wypieków należy zwrócić uwagę na nadzienia i kremy. Jeżeli zawierają surowe jajka to mogą być zakażone listerią lub zawierać salmonellę.

Ostrożnie z jajkami

Przyszłe mamy powinny być bardzo ostrożne w przypadku jajek. Ugotowane na twardo nie stanowią problemu. Surowe lub półsurowe, mogą zawierać salmonellę. Dlatego należy się wystrzegać m. in. tiramisu i majonezu i zapomnieć o koglu-moglu i deserach na bazie surowej piany z białek.

Czego nie pić w ciąży?

W przypadku napojów alkoholowych obowiązuje całkowity zakaz ich spożywania. To może zaszkodzić rozwojowi dziecka. Kawę i mocną czarną herbatę należy również spożywać z umiarem. Ponieważ zarazki można znaleźć w świeżo wyciskanych, nieopakowanych sokach i lemoniadach, lepiej ich nie pić.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *