Zdrowie

Zdrowe drugie śniadanie – najlepsze pomysły do pracy i do szkoły

Zdrowe drugie śniadanie – najlepsze pomysły do pracy i do szkoły

Drugie śniadanie jest ważnym elementem codziennego jadłospisu. Dietetycy podkreślają, że jedzenie śniadanie w pracy lub szkole pozwala na zachowanie zdrowej, zbilansowanej diety. Jakie zalety drugiego śniadania warto podkreślić? Zdrowe drugie śniadanie – sprawdź ciekawe pomysły.

Dlaczego warto jeść drugie śniadanie?

Śniadanie stara się jeść bardzo dużo osób. Niestety o drugim śniadaniu wiele osób zapomina lub uważa je za nie istotne. Błąd!

Drugie śniadanie nie musi być duże. Ważne jest, by jeść więcej posiłków, ale w mniejszych ilościach. Wprowadzając drugie śniadanie do swojego jadłospisu łatwiej osiągnąć ten efekt.

Warto pamiętać, że regularne, ale małe posiłki pozwalają na utrzymanie idealnej wagi. Posiłek uruchamia metabolizm. Nasz organizm rozpoczyna trawienie, gdy zjemy niewiele przechodzi do trawienia tkanki tłuszczowej. Wbrew pozorom, unikanie posiłków nie sprzyja zachowaniu dobrej sylwetki.

Brak posiłku to dla organizmu brak sygnału, że należy przyspieszyć metabolizm. Organizm trawi mniej, w końcu nie jest przekonany, że w regularnych odstępach czasu dostanie kolejną dawkę kalorii. Nie ma jedzenia, trzeba oszczędzać to, co udało się zgromadzić.

Trzeba pamiętać, że drugie śniadanie to zastrzyk energii. Paliwo dla ciała i mózgu. Dzięki posiłkowi nauka oraz praca staną się łatwiejsze.

Polecamy: https://www.kobieca-strefa.pl/co-zamiast-kawy-by-dodac-sobie-energii/

drugie śniadanie

Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie?

Drugie śniadanie nie musi być duże. Ważne, by organizm otrzymał sygnał, że dostaje kolejne kalorie i powinien rozpocząć trawienie. Najprostszym sposobem na drugie śniadanie są owoce i warzywa.

Warto pamiętać, że owoce również mają dużo cukrów. Z tego powodu powinniśmy spożywać je w ciągu dnia, by organizm miał czas na ich strawienie. Warzywa warto sobie zostawić na kolację. Jabłko, winogrono czy owoce sezonowe to idealne uzupełnienie drugiego śniadania.

Będąc w domu warto zjeść jogurt z dodatkiem ulubionych owoców. Według uznania można dodać orzechy, suszone owoce czy ziarna. Jest to śniadanie, które przyrządzimy wyjątkowo szybko. Nie wymaga wiele czasu.

Awokado

Awokado jest jednym z tych owoców, które są wyjątkowo korzystne w naszej diecie. Witaminy A, C, E, B. Jest w nim również luteina, która świetnie wpływa na oczy. Kwas foliowy jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży, gdyż zapobiega wadom rozwojowym płodu. W przeciwieństwie do innych owoców ma mało cukrów prostych. Jest natomiast bogate w kwasy tłuszczowe. Omega 3, 6 i 9 są niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu.

Pomysł na drugie śniadanie z awokado to grzanka z jajkiem oraz awokado. Świetnie współgra również z pomidorem. Awokado można traktować również jako smarowidło, którym zastąpimy masło. Na taką kanapkę można położyć plaster wędliny czy żółty ser.

Zdrowe drugie śniadanie – owsianka

Osoby, które rano mają mało czasu na drugie śniadanie mogą przygotować sobie nocną owsiankę. Nie wymaga ona gotowania. Wystarczy odpowiednią ilość płatków owsianych zalać mlekiem dodać ulubione owoce suszone i ziarna. Wszystko wstawiamy do lodówki, gdy przychodzi czas na drugie śniadanie dodajemy wyłącznie świeże owoce i posiłek jest gotowy.

Nocna owsianka ma wiele wariantów. Można wykorzystać mleko krowie, ale również pyszna będzie z mlekiem kokosowym lub sojowym. Sprawdzi się również jogurt. Warto pamiętać, by wybierać jogurt naturalny i samemu komponować smak owsianki poprzez dodanie ulubionych składników.

Zdrowe drugie śniadanie będzie słodkie i pożywne, gdy dodamy jako słodzik miód, syrop z agawy czy masło orzechowe.

Zobacz także: https://www.kobieca-strefa.pl/mieta-przeciwwskazania-do-stosowania-i-wlasciwosci-zdrowotne/

Granola

Granola jabłkowa to klasyka potraw śniadaniowych. Jest smaczna, kochają ją wszystkie dzieci, a jej dodatkową zaletą jest to, że gdy ją raz zrobimy starcza na dłuższy czas. Chcąc zrobić granolę potrzebujemy 2 szklanki płatków owsianych, nasiona słonecznika (3łyżki), wiórki kokosowe (3 łyżki) 2 słodkie jabłka oraz 2 łyżeczki cynamonu. Przydadzą się również orzechy włoskie (4 łyżki) oraz 6 łyżek rodzynek.

Jabłka należy dokładnie zmiksować blenderem. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Zawartość miski przekładamy na blachę i pieczemy przez 30-40 minut w temp. 160 º C. Granolę należy mieszać co 10 minut. Znakiem, że potrawa jest gotowa będą chrupiące płatki. Po ostygnięciu do granoli dodajemy orzechy oraz rodzynki.

Trzeba pamiętać, że granolę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Pomysł na drugie śniadanie z granolą? Idealny. Można jeść ją z mlekiem, jogurtem czy owocami.

Gromadząc pomysły na zdrowe drugie śniadanie nie można zapomnieć o sałatkach. Tutaj dowolność jest ogromna. Można dodać wszystkie warzywa, które lubimy. Chcąc, by sałatka była bardziej pożywna warto wykorzystać makaron, ryż lub kaszę.

Sałatki

Sałatki sprawdzą się jako drugie śniadanie w domu, jak i w pracy. Trzeba jedynie pamiętać, by dressing zabrać w oddzielnym pojemniczku. Warzywa polewamy sosem tuż przed zjedzeniem posiłku.

Sałatka to również ciekawy pomysł na drugie śniadanie dla uczniów, niestety wyłącznie tych starszych. Maluchy mogą mieć z nią problem.

Osoby, które kochają warzywa i owoce, ale nie mają czasu ani ochoty na przygotowywanie sałatek mogą przygotować smoothie, które również jest świetnym pomysłem na zdrowe drugie śniadanie. Jako bazę soku można warto wykorzystywać zielone warzywa. Szpinak, jarmuż oraz sałaty będą idealne.

Smoothie na śniadanie może również zawierać dużo owoców, które mają wbrew pozorom dosyć dużo kalorii. Warto wykorzystać je do soku pitego w dzień, a unikać w czasie podwieczorka oraz kolacji. Na wieczorny posiłek dużo korzystniej jest zrobić smoothie z warzyw.

zdrowe śniadanie

Do pracy i do szkoły

Zdrowe drugie śniadanie nie musi być nudne. Trzeba tylko poświęcić kilka chwil na jego przygotowanie.

Nie ma dzieci, które nie będą zachwycone batonikami znalezionymi w pudełku śniadaniowym. Nie znaczy to jednak, że musimy kupować batony, w których jest mnóstwo cukru. Ich zdrowym i wyjątkowo smacznym odpowiednikiem mogą być batony jaglane.

Batony jaglane są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Wystarczy 100 g płatków jaglanych zmieszać z 2 niewielkimi bananami, suszonymi daktylami (około 10 sztuk) oraz zmielonymi orzechami (2 łyżki). Powstanie gęsta, klejąca masa, którą należy odstawić na chwile. Następnie ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w temp. 180 º C przez 20 minut. I gotowe!

Batony z musli

Interesujący pomysł na drugie śniadanie to batony musli z suszonymi owocami. 1 i 1/2 szklanki płatków górskich, posiekane orzechy, pestki dyni i płatki migdałowe (2/3 szklanki) wsypujemy na suchą patelnię i prażymy około 5 minut. Następnie 1/2 szklanki miodu wlewamy do rondelka i gotujemy do momentu wrzenia. Dosypujemy uprażone płatki i suszone owoce. Całość należy dokładnie wymieszać. Następnie wszystko wykładamy na blachę, przykrywamy papierem do pieczenia, przykrywamy ciężkim przedmiotem i zostawiamy do ostygnięcia.

Muffiny to kolejny pomysł na drugie śniadanie, który przypadnie do gustu zarówno tym mniejszym, jak i tym większym. Chcąc urozmaicić jadłospis warto przygotowywać muffiny wytrawne, jak i te na słodko.

Babeczki z kaszy jaglanej podbiją nie jedno serce. 35 g kaszy jaglanej gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, następnie dokładnie odcedzamy. Do kaszy dodajemy 100 g startej cukinii, 50 g papryki (strata na dużych oczkach), ząbek czosnku oraz 2 jaja. Przyprawiamy solą, papryką czy bazylią. Wszystko łączymy w jednolitą masę, którą umieszczamy w sylikonowych foremkach. Babeczki pieczemy przez 30 minut w temp. 190 º C.

Zobacz także: https://www.kobieca-strefa.pl/jak-zapobiegac-otylosci-w-prosty-sposob-przy-niewielkiej-ilosci-ruchu-nie-tracac-przy-tym-zdrowia/

Zdrowe drugie śniadanie – na słodko

Muffiny na słodko znajdą również wielu zwolenników. Warto pamiętać, że zdrowe śniadanie również może być słodkie, co nie znaczy, że ma w nim być dużo cukru. Muffiny gruszkowe są tego najlepszym przykładem.

Daktyle (40g) drobno siekamy, 2 banany rozdrabniamy widelcem, gruszki (2 sztuki) obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do tego dodajemy 2/3 szklanki mąki gryczanej, 3 jajka, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz odrobinę wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy. Babeczki wykładamy do foremek, pieczemy w temp. 180 º C przez 30 minut.

Drugie śniadanie zabierane do pracy oraz do szkoły to podstawa zdrowej diety. Dzięki zastrzykowi energii praca oraz nauka będą przebiegały dużo sprawniej. Jednocześnie po posiłku w szkole nie rzucimy się bez opamiętania na posiłek od razu po przyjściu do domu.

Udostępnij